Categories:

Succesvolle pilot leerwerktraject Beheerder Brandmeldinstallatie

Het WerkgeversServicepunt West-Brabant is altijd op zoek naar samenwerkingen en initiatieven die de kansen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bevorderen. Werkgeversadviseur Rob Kuijsters van UWV/WSP in Breda had dan ook meteen interesse toen eigenaar René van Liesdonk van Bikkelz Sociaal ondernemend hem benaderde. Van Liesdonk – die bekend staat om zijn eigenzinnige manier van werken – had een idee waarbij sociaal ondernemen en brandveiligheid hand in hand zouden kunnen gaan. Hij klopte bij het WerkgeversServicepunt aan op zoek naar kandidaten voor het omscholingstraject Beheerder Brandmeldinstallatie BBMI.

Sociale oplossing voor tekort aan vakmensen

Achter de schermen was René van Liesdonk al een jaar eerder begonnen met voorbereiden. Samen met Frans Smolders van Technisch Bureau Brandveiligheid & Duurzaamheid in Zevenbergen brainstormde hij erop los. Daarbij hadden ze twee zaken helder voor ogen. De branche schreeuwt om mensen die verplichte controles van brandmeldinstallaties kunnen uitvoeren. En bij UWV staan genoeg mensen ingeschreven die gemotiveerd zijn om hun oude vakgebied in te ruilen voor iets totaal anders. Rob Kuijsters vormde de verbindende schakel. Samen met collega Erik-Jan de Bruijn boog hij zich over het projectplan. Om er vervolgens vol overtuiging mee in te stemmen. Kuijsters: ,,De samenwerking met Bikkelz is een mooi voorbeeld van de manier waarop WSP West-Brabant sociaal ondernemen kan stimuleren om mensen met een (arbeids)beperking kansen te geven. Daarbij nemen we de mogelijkheden van de kandidaat als uitgangspunt, niet de onmogelijkheden.”

Introductiedagen

In juli was Rob Kuijsters aanwezig bij de start van het leerwerktraject BBMI. Twaalf nieuwsgierige mensen maakten kennis met elkaar en snuffelden aan de opleiding. De groep werd coronaproof opgesplitst omdat afstand houden toen al het ‘nieuwe normaal’ was. Stuk voor stuk kandidaten met een (arbeids)beperking uit de WW, WIA of Wajong. Allemaal al geruime tijd op zoek naar een baan. En allemaal met de intentie om blijvend de weg terug te vinden naar de arbeidsmarkt. De introductie pakte bijzonder goed uit. Sterker nog. In de zomer groeide de groep verder uit zodat na de vakantie bijna 20 mensen in de startblokken stonden om aan de opleiding te beginnen. 

Bikkelz gaat als de brandweer

Het leerwerktraject bestaat uit vijf maanden theoretische maar vooral praktische scholing. Kandidaten ontwikkelen en certificeren zich tot slagvaardig Beheerder brandmeld- en ontruimingsinstallatie. René van Liesdonk is in zijn nopjes over de voortgang. Het project gaat als de brandweer: ,,Na zes weken theorie zijn begin oktober alle kandidaten geslaagd voor hun basiscertificaat Veiligheid VCA. Kort daarna volgde het ‘echte’ examen. Begin november kregen we te horen dat iedereen geslaagd is. Een prachtig resultaat.” Met het diploma op zak mogen de kandidaten proefcontroles gaan uitvoeren bij bedrijven en organisaties. Zowel bij het praktijkleren als bij de uitvoering van controles wordt samengewerkt met (kennis)partners en dienstverleners uit de branche.

Kandidaten werken in duo’s

Vooral het idee om mensen in de praktijk als controleduo’s op pad te sturen maakt ‘BBMI’ tot een typisch Bikkelz-project. De kandidaten kenmerken zich door een grote diversiteit aan arbeidsbeperkingen, vertelt sociaal ondernemer Van Liesdonk: ,,We kijken in eerste instantie naar wat mensen (nog) wel kunnen. En proberen daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met de beperking. Er zit bijvoorbeeld iemand in de groep met een nekhernia. Voor deze man is het een zware opgave om naar plafondhoogte te reiken en letterlijk zijn nek uit te steken. We sturen hem op pad met iemand die dat probleem niet heeft. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn met een gehoorbeperking of autisme voor wie communicatie met de klant wat lastiger kan zijn. Zo vormen ze efficiënte combinaties en helpen ze elkaar.”

Zelfvertrouwen herwinnen

Tijdens het leerwerktraject kunnen werkzoekenden hun zelfvertrouwen herwinnen. Juist bij mensen met een beperking heeft dat vaak een fikse knauw gekregen. Ze krijgen de kans om zichzelf opnieuw op de kaart te zetten, hun talenten te ontdekken en daarmee het geloof in eigen kunnen te herstellen. Met als doel: terugkeren op de arbeidsmarkt. Toch was bij de start van het traject het wantrouwen bij kandidaten duidelijk voelbaar. Dit zal wel ‘de zoveelste werkgever zijn die gouden bergen belooft,’ zo viel tussen de regels door te beluisteren. Het is duidelijk dat deze mensen ervoor passen om opnieuw met een kluitje in het riet gestuurd te worden. Ze willen – zo verwoordde een kandidaat het letterlijk – ‘perspectief op fatsoenlijk werk’.

Belangstelling uit andere regio’s

Het vooruitzicht van een goede baan is precies wat WSP/UWV en Bikkelz willen bieden. Vanwege het enorme tekort aan vakmensen is de kans namelijk groot dat de kandidaten ook daadwerkelijk aan de slag kunnen als beheerder/controleur brandmeldinstallaties. Rob Kuijsters heeft er vertrouwen in: ,,De eerste resultaten in dit traject zijn gelukkig veelbelovend, wat ook de interesse uit andere arbeidsmarktregio’s heeft gewekt. Daarom hebben het WerkgeversServicepunt West-Brabant en Bikkelz goede hoop dit traject breder uit te rollen, zodat nog meer werkzoekenden en werkgevers van deze vruchtbare samenwerking kunnen profiteren.”

Auteur: Liesbeth de Wijs, november 2020.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van het WerkgeversServicepunt West-Brabant in opdracht van UWV.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.